Parkovska trava


Kako imati lijepu parkovsku travu?

Kako imati lijepu parkovsku travu?

Da bi imali lijepu travu potreban je veliki trud, nista manje nego za cvijece.
Podjimo redom.
Kao prvo treba da se saceka pocetak vegetacije i da se baci gnojivo, jer gnojivo za travu je kao svakodnevna ishrana. Prije svega travu treba godisnje 3 – 5 puta prihraniti sa gnojivom. U toku vegetacije zbog obilnih padavina trava izgubi veliku kolicinu Azota (Stickstoff – N2), pa se na taj nacin upotrebom gnojiva kompenzuje. Trava je izmorena preko duge ili kratke zime. Obicno se u njoj nalazi veliki dio mahovine (Moos). Zavisno od temperatura i pocetka vegetacije, najcesce pocetak Aprila, a moze da bude i polovina ili kraj Aprila, a rijetke su godine gdje je to krajem Marta, kao 2007 godine.
Da bi sve islo svojim redosledom, trava se poprsce herbicidom sredstvom protiv mahovine (Moos) Optifer 100 ml na 10 l vode. Idealno je prskati pred kisu, ili kad je trava vec mokra, kako bi sredsto doslo do korijena, a nikako kad je suncan dan. Nakon desetak do petnaest dana mahovina (Moos) ugine i onda slijedi prvo kosenje trave.
Nakon kosidbe, ako se radi o manjim povrsinama, uzmu se sitne grablje i na taj se nacin ocisti uginula mahovina (Moos) iz trave, te uginula trava.
Ako se radi o vecim povrsinama, onda je idealno posle prve kosidbe visine ca. 2-3 cm proci sa Kultivatorem (vertikutiert).
S pocetkom proljeca cesta je pojava sirokolisnih korova, pa se zato preporucuje sredstvo protiv istih (Duplosan) 40 ml na 10 l vode. Ovo prskanje obicno slijedi posle kosidbe, jer sirokolisnim korovima treba oko desetak dana da uginu.
Prskanje se vrsi pred vece, kad nije jako sunce i kisa nebi trebala da padne 4-6 sati posle prskanja.
Znaci sama kosidba i prihrana gnojivom nije dovoljna da bi imali lijepu travu.
U proljece prihrana se vrsi gnojivom namijenjenim za proljecnu fazu (15-5-81,2), a posle se prihrana vrsi sa dugotrajnim gnojivom (20-5-8-1,2) sve do kraja Septembra ili do polovine Oktobra.
Naravno da postoje i specijalne masine za obrade vecih povrsina, koje imaju za cilj da se prvi sloj zemlje sa jezom proluftira (aerifizieren), pa se onda baci u tankom sloju pijesak i zatim se baci sjeme trave na povrsinama gdje je to neophodno. Ova vrsta posla se obicno izvodi u Aprilu ili Maju gdje je temperatura preko noci veca od 5°C.
U toku ljeta travu treba u zavisnosti od vremenskih prilika prskati vodom.
Ako su duzi vremenski periodi bez kise, trava se prsce vodom 2-3 puta sedmicno i to najmanje oko 40 do 90 minuta. To je vrlo bitno kako bi voda doprla u korijen, u suprotnom kratko prskanje vodom ne daje skoro nikakav efekat jer voda posle jaceg sunca brzo ispari.
Da bi se u travi izbjegli razni korovi, treba je vise puta prihranjivati gnojivom, a preko ljeta ne kositi nisko ca. 4 – 5 cm. Kako bi trava ojacala i tako preovladala korov koji se u ovom slucaju nebi sirio.
U poznu jesen pred kraj Oktobra ili prva nedelja Novembra preporucuje se kosidba oko
2 – 3 cm, kako bi se izbjegla gljivicna hvatanja na travi, a i radi moguceg snijega nije preporucljivo da trava ostane previsoka, kako nebi izlegla u rano proljece.
Ovo su samo moja licna iskustva sa obradom parkovske trave, s obzirom da se vec preko 10 godina iz hobija bavim ovom problematikom.

Par slika koje dočaravaju različito stanje parkovske trave

Zoran Stevanovic.

17.01.2010